Dina Hadžajlić

e-kodFeatured

Razgovarala sam s Dinom Hadžajlić, studenticom završne godine Pravnog fakulteta, marketing menadžericom u Institutu za savremenu umjetničku muziku, a odnednavno i direktoricom i urednicom IKRE Magazina, online medijske platforme koja za cilj ima povezivanje i uspostavljanje suradnje između pojedinaca čije prakse doprinose razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Dina je rođena 1996. godine u Sloveniji, gdje je pohađala osnovnu školu, a danas živi u Sarajevu.

Liderice: Što Vas je motiviralo na početak poslovanja?

Dina: Nakon samo nekoliko mjeseci rada, uviđam da je to isprva bila reakcija na medijski sadržaj koji nam se svakodnevno nudi, a čini ga sve češće „podilaženje“ široj javnosti, što karakteriše plasiranje suštinski bezvrijednih vijesti koje se svode na širenje nacionalizma, „šokiranje“ čitalaca irelevantnim informacija iz privatnih života drugih ljudi itd., što je odlično oružje s obzirom na političku, socijalnu, ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo. Istinski sam željela plasirati platformu koja je dostupna svima, u svako vrijeme i čiji će sadržaj oplemeniti nečiji dan, život. Zatim, potreba da u svojim ranim dvadesetim dokažem sebi da „mogu sama“.

Liderice: Po čemu se ističete na tržištu?

Dina: Sadržaj, sadržaj i sadržaj! To je ono na šta smo najponosniji i zbog čega svaki dan imamo sve više korisnika. Kvalitet sadržaja na web stranici i vezanim društvenim mrežama je nešto na čemu predano radimo, što podrazumijeva intervjue, najave, savjete, informativne i stručne tekstove iz oblasti umjetnosti i kulture, nauke i tehnologije, biznisa, psihologije, ljepote i zdravlja, gastronomije itd. Trenutno radimo i na produciranju video sadržaja visokog kvaliteta na našem YouTube kanalu, što će javnosti biti dostupno kroz nekoliko mjeseci.

Također, dizajn IKRE Magazina prilagođen je slabovidnim osobama.

Liderice: S kim biste voljeli surađivati i koji klijenti prepoznaju vaš rad?

Dina: Tim IKRE Magazina je uvijek otvoren za saradnju sa svim stručnim, poduzetnim, kreativnim jedinkama koje žele napredovati i ponuditi sadržaj koji će unaprijediti i uljepšati tuđe živote.

Ovim putem želim se zahvaliti svim saradnicima koji su doprinjeli radu magazina, naročito Aidi Mahmutović.

Naš rad je za manje od 4 mjeseca, prepoznalo više od 15.000 aktivnih korisnika na što sam jako ponosna, što govori da je u našem društvu sve više onih koji traže kvalitetne medije i samim tim teže kvalitetnijem životu.

Liderice: Što je vaša formula uspjeha? Što vas motivira i pokreće?

Dina: Termin „IKRE“ od kojeg je sve počelo, a prevodi se na različite načine; čitaj, uči, spoznaj, razmišljaj… Podsjeća me na to da uvijek postoji više i bolje, što ću moći shvatiti tek kada to i sama budem.

Liderice: Što biste poručili čitateljicama portala Liderice?

Dina: Nažalost živimo i dalje u muško doba, gdje žene osjećaju i dalje veliku nesigurnost. Kada uđu u biznis, tu nesigurnost uglavnom reflektuju prema drugim ženama. S toga, podržite jedna drugu – jer samo žena ženu može istinski razumjeti.

Razgovarala: dr. sc. Elvira Mlivić Budeš (elvira@filaks.hr)