Ena Rajić

e-kodFeatured

Povodom konferencije Power – Need – Success koja će se održati 24. listopada 2019. u hotelu Panorama Zagreb, razgovarala sam s uspješnom, inspirativnom i energičnom YouTube blogericom i autoricom Enom Rajić.

Liderice: Što je za vas poslovni rast i razvoj?
Ena: Konstantni izlazak iz zone udobnosti, djelovanje unatoč strahu od (ne)uspjeha, osude ili nećeg nečeg trećeg. Prevladavanje predrasuda u poslu (primjerice, onih usmjerenih na žene poduzetnice). Promjena disfunkcionalnih uvjerenja o novcu. Sposobnost prihvaćanja povratnih informacija i učenje iz “pogrešaka”.

Liderice: Koji su vam planovi u ovoj godini?
Ena: Svaki tjedan do kraja godine producirati minimalno jedan video i napokon se upisati u Studio Kubus. U planu su još neke zanimljive suradnje u Hrvatskoj i vani. Realno, mogu planirati brda i doline – al’ moje sutra je nepoznato, kao i svačije. Iskrena da budem, u životu mi je počelo ići “nizvodno” tek kad sam otpustila astronomske planove i prepustila se životu da preuzme kormilo.

Liderice: Na koje rezultate ste posebno ponosni, a što biste još željeli uskoro ostvariti?
Ena: Nisam neka osoba od ponosa pa su mi se postignuća uvijek nekako “podrazumijevala”. Ipak, počinjem shvaćati koliko je važno potapšati sebe po ramenu dok god se trudimo pa sam se tako potapšala kada sam izdala svoju prvu knjigu, ohrabrila se održati prvi stand up, voditi prvu poslovnu konferenciju… No, najviše od svega ponosna sam na svoju spoken word poeziju i nevjerojatan feedback od publike koja mi daje pozamašan vjetar u leđa. U skorije vrijeme, voljela bih snimiti jedan svoj kratkometražni film koji čeka na realizaciju, kao i spot s jednom našom zvijezdom te, na koncu, pretvoriti svoj hobi u biznis.

Liderice: Koje je vaše najveće poslovno postignuće?
Ena: Za sada je to bila suradnja s jednom švicarskom IT tvrtkom s kojom sam radila na stvaranju jedne fora reklame kojoj je primarni cilj bio uspostaviti prisutnost branda na tržištu, a potom i privući potencijalne zaposlenike. Reklama je bila bazirana na obrnutoj psihologiji koju inače često koristim u svojim videima, a cijeli proces nastanka – od stvaranja scenarija do snimanja bio je krajnje zabavan. Izvrsno iskustvo!

Liderice: Što biste preporučili osobama koje još nisu ostvarile svoje poslovne snove?
Ena: Isto kao i sebi – slijedite svoju strast, talent je s razlogom tu i naša je odgovornost iskoristiti ga. Pri tome, budite bez prevelikih očekivanja, s naglaskom na uživanje u procesu. U tom slučaju, rezultat ne može izostati, život postaje uzbudljiva avantura i jednostavno mu se prepustite da vas odvede tamo gdje vas ni mašta nekad ne bi povela. Budite uporni, strpljivi i proaktivni. Ne čekajte prilike, kreirajte ih!

Liderice: Što vam je misao vodilja u poslu?
Ena: “I have nothing to hide, I have nothing to protect, I have nothing to prove. I have nothing to defend. Now, who do I choose to be?” Jednom sam slušala Lisu Nichols dok je ovo izgovarala i ostala paf. To je to. Jednom riječju – sloboda.

Liderice: Koja je najvažnija poruka vašeg izlaganja na konferenciji Power – Need – Success?
Ena: Umjesto one: “Samo jako, nema labavo,” moja poruka je: “Samo autentično, nema glumatanja.

Razgovarala: dr. sc. Elvira Mlivić Budeš (elvira@filaks.hr)