Kako donijeti odluku?

e-kod

Za što ste prestari?

Imam tu neku sklonost prema promjenama, ali uvijek su ti preokreti nastajali kada me nešto žulja, kada mi je neudobno u vlastitoj koži i kada više stvarno ne vidim dugoročni smisao u nečemu.

Kako vrijeme ide i prolaze godine, te odluke donosim sve lakše i lakše, ali u mlađim danima je to odlučivanje znalo potrajati mjesecima pa i godinama.

Jučer sam na Facebooku napisala nešto što lijepo opisuje kako dođeš do trenutka kada ti promjena postaje jedino što možeš podnijeti:

Dođeš u godine kad si prestara za čekanja.
Preozbiljna za manipulaciju.
Preumorna za nadmudrivanje.
Preosjetljiva na ono što ti je bitno.
Predinamična za dosadne razgovore.
Preotvorena za neizrečene misli i emocije.
Preoštra prema sebi.

Očekujemo od sebe da previše trpimo, prilagođavamo se, izdržavamo i tražimo racionalne razloge za sve oko nas. Ti racionalni razlozi nisu uvijek isto što želi i naše srce. Možda ćete si bezbroj puta objasniti da je nešto dobro za vas, da se trebate barem još malo strpjeti pa onda vidjeti, ali duša će čeznuti za istinom. Možda ćete još nešto izdržati, mučiti se, popravljati i istraživati, a opet će duša povremeno i strpljivo kucnuti na vrata spoznaje.

Nije nimalo lako donijeti odluku kad vas rješenja vode u potpuno različitim smjerovima. Međutim, tako je i sa svakodnevnim, malim odlukama. Često smo u nedoumici što odabrati, jer nismo u potpunosti sigurni u svoje ciljeve i kamo želimo stići. Za one koji se nalaze na nekom većem ili manje važnom raskrižju, predlažem da situaciju razmotrite s 3 aspekta:

1. Razmislite kako će vaš život izgledati za 1 ili 5 godina nakon donošenja odluke
Kad smo u nedoumici što odabrati, mudro je zamisliti sebe u situaciji u koju bi nas doveo određeni izbor. Pri tome je potrebno sagledati što više detalja. Pokušajte osjetiti kako biste živjeli ovisno o odluci koju ste donijeli. Razmislite što bi u vašem životu bilo novo, što biste dobili. Onaj ishod koji u vama izaziva mir ili oduševljenje je pravi izbor za vas. Ako ne možete zamisliti svoj život ili se pojavi bilo kakva neugoda u odnosu na neko rješenje, imat ćete pravi signal i odgovor što učiniti.

2. Ispričajte bliskoj osobi svoje nedoumice i zamolite osobu da vam ih prepriča
Razgovor s bliskim osobama uvijek pomaže. Nemojte se vezati za njihove savjete, već ih saslušajte otvoreno i bez pokušaja da nešto dokažete ili objasnite. Zamolite ih da i oni vas saslušaju i onda izdvoje 2 ili 3 rješenja koja ste sami naveli. Ta rješenja neka vam prezentiraju kao da slušate priču iz nečijeg tuđeg života. Kako budete slušali, točno ćete osjetiti koja priča vam intuitivno odgovara i s kojim ishodom biste bili najzadovoljniji.

3. Držite se prioriteta i ne dajte se smesti novonastalim situacijama
Ako proces donošenja odluke traje duže, moguće je da će se putem pojaviti i neke nove situacije, neki novi elementi za razmišljanje, a samim tim i nove nedoumice. Koliko god se situacija s vremenom komplicirala, uvijek se moramo sjetiti s kojom idejom smo uopće ušli u proces donošenja odluke. Taj prioritet se vjerojatno nije promijenio, samo nas je logika navela da uzmemo u obzir sve novosti koje su se pojavile u međuvremenu. Te novosti često nas navode na promjenu prve ideje, što stvara dodatni stres za donositelja odluke. Uvijek si postavite pitanje zašto ste uopće odlučili nešto promijeniti. Kad znate jasan odgovor na to pitanje, jasno ćete se sjetiti i prioriteta. Sretno!

dr. sc. Elvira Mlivić Budeš, savjetnica za razvoj u Filaksu

(elvira@filaks.hr)