Ljiljana Fodor

e-kod

Za Bazu sposobnih žena predstavila nam se dr. sc. Ljiljana Fodor, specijalist internist, subspecijalist nefrolog. S Ljiljanom sam razgovarala o njenim pogledima na život i posao, kao i osobni razvoj:

“U listopadu počela sam raditi u Poliklinici Wellife – Merkur osiguranja, Ljudevita Posavskog 31, Zagreb. To je privatna poliklinika i trebalo mi je odvažnosti da napustim sigurnost državne ustanove, ali i druge benefite koje donosi rad na Klinici. No, ujedno je to za mene bio i novi izazov. Uže područje mog rada je liječenje i otkrivanje uzroka arterijske hipertenzije, te dijagnostika i liječenje bolesti bubrega i urotrakta.

Cijeli sam život kontinuirano ulagala u svoje znanje i obrazovanje. Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i specijalizacije iz interne medicine, radim dugi niz godina u KBC Zagreb, gdje je sam položila subspecijalistički ispit iz nefrologije, te završila poslijediplomski specijalistički studij ultrazvuka u kliničkoj medicini, kao i dopplersku dijagnostiku bolesti krvnih žila. Doktor sam znanosti iz područja renovaskularne hipertenzije i dio  tima za rezistentnu hipertenziju i nefrološke intervencije KBC-a Zagreb. Aktivni sam predavač za liječnike obiteljske medicine.

Početkom ove godine, svi smo se morali prilagoditi novim uvjetima rada zbog pandemije. Kako novi, tako i moji dugogodišnji bolesnici u kontroli nisu mogli jednostavno kao ranije doći do termina za pregled u bolnici, pa se javila ideja o virtualnoj ordinaciji. Pokrenuli smo portal e – medikus, na kojem i danas možete dobiti korisne informacije o simptomima i liječenju mnogih bolesti. Nisam se dala obeshrabriti novonastalom situacijom, pa se dugogodišnje povjerenje mene kao klijenta u Merkur osiguranju, pretvorilo u trajnu suradnju nakon otvaranja njihove Poliklinike Wellife u središtu grada. Kad se nađete u istom timu s ljudima s kojima od početka „kliknete“ , ideje se stalno rađaju, pa mali poslovni planovi postaju sve veći. Uz internu medicinu, gdje se mogu javiti svi koji još nemaju postavljenu dijagnozu bolesti i zapravo možda trebaju smjernice kamo s obradom krenuti, otvorili smo i subspecijalističku ordinaciju za arterijsku hipertenziju, te bolesti bubrega i urotrakta i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Niz je poslovnih planova, koje u ovom trenuku još ne mogu sve iznositi u javnost, ali moram priznati da se otvaranjem prema sugestijama klijenata i pacijenta, potencijalne mogućnosti stalno otvaraju.

Mišljenja sam da je potrebno individulano pristupiti svakom čovjeku  i objasniti mu da je rano prepoznavanje, samokontrola i terapijska suradljivost ključni alat u kontroli svake bolesti.

U svom svakodnevnom radu često se susrećem s ljudima koji su umorni od stalnih promjena terapije, a bez da se potražilo uzroke koji dovode do određenog stanja ili stadija bolesti, te sam posebno ponosna upravo na takav pristup, a velik broj vjernih pacijenata koji se uvijek vraćaju na kontrolu, smatram svojim najvećim poslovnim uspjehom. U našoj Poliklinici Wellife, stoji vam na raspolaganju cijeli niz dijagnostičkih metoda, koje će nam poslužiti da uđemo u trag povišenom krvnom tlaku, tzv. „tihom ubojici“, ali posvećeni smo i drugim temama.

Svima koji još nisu ostvarili svoj najveći poslovni uspjeh, poručila bih da vrijedno rade na sebi. ne krive okolnosti, ne komentiraju svoje dragocjene ideje na početku s onima koje neće izravno uključiti i koji će im pomoći u realizaciji. Izolirajte svoje snove od onih koji na vas ne djuju pozitivno i samo traže manjkavosti i prepreke ka onom što vas zanima i veseli.”

Razgovarala: dr. sc. Elvira Mlivić (elvira@filaks.hr)