Mariann Makrai

e-kodFeatured

Razgovarala sam s Mariann Makrai, svestranom poslovnom ženom koja uživa u kreativnom radu i suradnji s klijentima.

Mariann nam je odgovorila na nekoliko pitanja o sebi i svom poslu.

Liderice: Što smatrate svojim najvažnijim resursom u poslu? Po čemu se ističete od ostatka ponude na tržištu?

Mariann: Svoju sposobnost za slušanju, empatiju i spremnost na nesebično pomaganje. Ovo zadnje se jako iskorištava, pa limitiram količinu te spremnosti ovisno o procjeni. Ne radim samo na projektu ili zadatku (prevođenje, copywriting, fotografiranje), nego kraj popratim i ispitivanjem feedbacka, praćenjem klijenta kroz poslovni put, dajem im i potporu, a kad u nečemu uspiju, a ja to saznam (putem medija) onda im uvijek uputim čestitku. Svake godine najboljih 10 klijenata od mene dobije čestitku poštom. Meni su poštanske čestitke uvijek dražesne.

Liderice: Koliko je važno kontinuirano ulagati u svoje obrazovanje?

Mariann: Uvijek i stalno.

Liderice: Što je za vas poslovni rast i razvoj? Kakvi su vam planovi u ovoj godini?

Mariann: Rast i razvoj su mi istoznačnice. To znači razvijati se s drugim ljudima, s vremenom i trendovima u vremenu, no ipak pripaziti da vas sve to ne povede na onu stranu na koju vi ne želite ići. Mora postojati individualnost i dubokoumnost u svemu što radite.

Liderice: S kakvim rezultatima ste zadovoljni? S kakvim klijentima volite raditi? Kakvi su poslovni suradnici s kojima volite surađivati?

Mariann: Nikad nisam zadovoljna, To se odnosi na bilo koji vid moje usluge. Mislim da to nije boljka, nego me nezadovoljstvo tjera na uvijek bolje. A inače sam donekle zadovoljna uspjesima svojih klijenata, pri tome onda zasluge imam i ja, zadovoljna sam kada se vrednuje ono što radim, kada ljudi vide smisao u tome što radim i shvate da nisam poput ostalih i da želim za to dobiti adekvatnu naknadu.

Liderice: Što je za vas obilje u životu? Kada znate da ste sretni i zadovoljni?

Mariann: Obilje je ravnoteža. Obilje je ljubav. Obilje je sretna obitelj. Znam da sam sretna kada se mogu nasmješiti psima, mački, kada me cvijeće može dotaknuti, kada u sebi osjetim mir i staloženost, smiraj nakon burnih dana.

Liderice: Na koje rezultate ste posebno ponosni, a što biste još željeli uskoro ostvariti? Koje je vaše najveće poslovno postignuće?

Mariann: Najviše na diplomu i polaganje vozačkog. Željela bih još razviti svoje poslovanje toliko da se manje moram brinuti o tome hoće li mi prihodi biti dovoljni ta troškove. To što sam se odmaknula od raznih poslodavaca i da sam počela ići sama”protiv” svih, mada segment u kojem radim nije profitabilan. Hrvatsko tržište za prevoditelje nije najbolje- cijene se ruše, kvaliteta je upitna, klijenti bi sve hitno, bez plaćanja hitne tarife itd.

Liderice: Što biste preporučili osobama koje još nisu ostvarile svoje poslovne snove?

Mariann: Da idu polako, ali sigurno. Da imaju povjerenje u sebe i da ne slušaju druge.

Liderice: Što vam je misao vodilja u poslu?

Mariann: Da dobro što ga danas činim bude polako vraćeno. I da pri tome treba imati puno strpljenja i sebe smirivati. Dan će doći. Daj kako bi dobio.

Liderice: Gdje vas klijenti mogu pronaći?

Mariann: Ima mnogo mjesta, samo treba tražiti. Najlakše je kad me oguglate. Ima začuđujuće puno spomena. Moj website: Tralangia (sadržaj i prevođenje) i http://www.worldthrualens.com (fotografije), a svoje fotoproizvode prodajem na http://www.etsy.com i http://www.printful.com

Na ovom linku možete besplatno preuzeti fotografije: https://www.pexels.com/@mariann-makrai-22975

Tu je i podcast (zvučni zapisi sa zanimljivim gostima): Mariann Makrai (Tralangia)

FB – TRalangia

Twitter- TRalangia

Razgovarala: dr. sc. Elvira Mlivić Budeš (elvira@filaks.hr)