Milana Babić

milana babic poduzetnica
e-kod

Za Liderice – bazu sposobnih žena, razgovarala sam s Milanom Babić, uspješnom poduzetnicom koja je svoju strast prema modi pretvorila u atraktivan posao. Pogled na cipele iz Mikato online store-a svakoj će ženi izmamiti osmijeh na lice te ih potaknuti da se još kreativnije izraze kada je moda u pitanju.

Liderice: Kako ste došli na ideju za pokretanje Mikato online store-a?

Milana: Cijeli svoj život obožavam modu, osobito cipele i sve vezano uz ljepotu. Tako da je moj san oduvijek bio biti dio tog svijeta i na neki svoj način približiti i prenijeti svoju strast drugim ljudima.

Moramo priznati da velika većina žena kada se iz bilo kojeg razloga osjeća loše i nije joj dan voli sebi priuštiti neku sitnicu za sebe i raspoloženje odmah poraste. To mi je uvijek bilo fascinantno i tako se rodila ideja za pokretanjem Mikato online store-a. Sigurna sam da kada naše cipele dođu u ruke klijentice na njenom licu se pojavi osmijeh. To me ispunjava i veseli.

Liderice: Što biste istaknuli kao posebnost svoje ponude?

Milana: Definitivno smo drugačiji jer na našem webu nudimo poznate svjetske brendove koji nisu prisutni na našem tržištu. Već tri godine zaredom posjećujem najprestižniji sajam cipela Micam u Milanu i naša ponuda je rezultat pomnog biranja brendova i modela u kojima jednostavno ne možete proći neprimijećeno. Još bi istaknula vrlo bitnu stvar, a to je da su svi naši modeli ručno izrađeni i proizvedeni u zemlji iz koje i potječu. Vrlo raznolika ponuda stiže nam iz Italije, Španjolske, Nizozemske, Portugala te Grčke.

milana basic cupel

Liderice: Je li bilo prepreka na putu kod pokretanja biznisa?

Milana: Sreća za mene je bila da sam ja od početka jasno znala što točno želim, ali naravno da sam na tome putu nailazila i još uvijek nailazim na brojne izazove koje sam morala prevazići. Danas znam da za svaki problem postoji rješenje, no ono na što moramo biti spremni je svakoga dana učiti.

Liderice: Kakvi su planovi za budućnost?

Milana: Moj sljedeći korak je otvaranje fizičkog multibrend store-a jer smatram da još uvijek ima puno ljudi koji vole cipelu vidjeti uživo i isprobati, a ja im želim to i omogućiti. Kao i u svakom poslu smatram da je jako bitno slušati svoje klijente i ako ste naravno u mogućnosti odgovoriti na njihove želje.

Liderice: Što biste istaknuli kao najveći izazov u vođenju vlastitog biznisa?

Milana: Najveći izazov je općenito se odvažiti i upustiti u nešto nepoznato. Vlastiti biznis zahtijeva da vi vodite brigu o apsolutno svemu, od administracije, komunikacije sa dobavljačima, radom na samome webu i na kraju krajeva ono najbitnije, a to je dobra komunikacija sa svojim klijentima. Ovdje znate da ste sami, nemate nikoga nadređenog da brine o tome, a na vama je samo da odradite svoju smjenu i odete kući. Tako da definitivno ovo je posao koji radite i živite 24 sata. Ako u startu za to niste spremni vrlo je teško uspjeti.

Liderice: Što biste poručili osobama koje još nisu sigurne hoće li slijediti svoje srce kada je u pitanju poslovanje?

Milana: Moja poruka je: Ako postoji nešto što vas ispunjava i istinski veseli riješite se tog straha u sebi i pitanja “A što ako???“ i krenite u smjeru u koji vjerujete. Prestanite slušati savjete drugih, bilo prijatelja ili obitelji jer to je vaš san i ako ste dovoljno snažni da se oslobodite tih okova koji vas sputavaju za vas nema granica. Kao što sam već spomenula od velike važnosti je biti 100% siguran u ono što želite i vjera u sebe i svoje sposobnosti, a često ih nismo ni svjesni. Tek kada krenete vidite što sve možete i koliko ste zapravo jaki. Na kraju želim s vama podijeliti jedan od omiljenih citata velike Maye Angelou koji glasi: „Uspjeh je voljeti sebe, voljeti ono što radiš i voljeti kako to radiš.“

Zato, volite sebe , budite hrabri i ustrajni u svome naumu.

Mikato online store dostupan je na: https://mikato.hr/ ili na https://web.facebook.com/Mikato.hr/

Razgovarala: dr. sc. Elvira Mlivić Budeš (elvira@filaks.hr)