Sanijela Matković

e-kodFeatured

Razgovarala sam sa Sanijelom Matković, hrvatskom i bosanskohercegovačkom književnicom koja je autorica 15 naslova, 30 kazališnih predstava, voditeljica virtualne radionice kreativnog pisanja. Trenutno je zaposlena na mjestu savjetnice ministra Pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke.

Liderice: Što vas je motiviralo za vaš posao?

Sanijela: Prvu nagradu za objavljenu pjesmu osvojila sam sa 9 godina. Iako tada nisam razmišljala o tome da budem književnica, prije 10 godina odvažila sam se objaviti prvu zbirku. Ovih dana izlazi jedanaesta velika zbirka ljubavne poezije, a objavila sam i 4 digitalne knjige. Pisanje doživljavam kao svoje poslanje, talent koji sam pozvana živjeti. Božji dar koji trebam darivati drugima.

Liderice: Po čemu se ističete na tržištu?

Sanijela: Prepoznatljiva sam po jedinstvenom stilu pisanja prepunom jakih metafora, a mnogi ga definiraju verbalnim slikarstvom. Upravo zbog toga izabrana sam da predstavljam BiH na Međunarodnom književnom Festivalu Čehovljeve jeseni 2019., na Jalti.

Liderice: S kim volite surađivati i na koji način?

Sanijela: Književnost podrazumijeva neke vrste suradnje, ali na kazališnim temama voljela bih realizirati suradnju s Mirom Gavranom. Upravo sam objavila monodramu posvećenu Vesni Parun voljela bi da tu predstavu zajedno realiziramo.

Liderice: Što je vaša formula uspjeha? Što vas motivira i pokreće?

Sanijela: Moja formula uspjeha leži u mojim talentima i duhovnosti koja sve to nekako kreativno animira. Pokreće me emocija u svim segmentima života, svemu pristupam s emocijom.

Liderice: Što biste poručili čitateljicama portala Liderice?

Sanijela: Budite sretne žene, a svaka od nas zna kako definira taj pojam!

Razgovarala: dr. sc. Elvira Mlivić Budeš (elvira@filaks.hr)