Što je anatomski oblikovana obuća?

Život

Anatomski oblikovana obuća označava specijalnu kategoriju obuće kojoj je posvećena posebna pažnja kod oblikovanja uloška i gazišta.

Ulošci i gazišta oblikovani su na način da rasterećuju tegobe koštano-mišićnog sustava (kralježnica, koljena, zglobovi, stopala) i potiču pravilnu posturu odnosno držanje tijela. Anatomski oblikovan uložak ili gazište rađeno je po svim pravilima ortopedske tehnike i u svrhu zdravlja stopala. Anatomski oblikovana obuća ima vrlo važnu ulogu u održavanju fiziologije pokreta i funkciju održavanja optimalnog odnosa površine stopala s površinom po kojoj se krećemo.

Kome je namijenjena anatomski oblikovana obuća?

Anatomski oblikovana obuća je namijenjena ljudima različite životne dobi koji se žele osjećati udobno i zdravo. Posebno je namijenjena osobama kojima profesija zahtijeva dugotrajno stajanje, koji pate od raznih tegoba i bolova stopala, te svima koji ne pristaju na kompromise kod odabira udobne obuće.

Kako anatomska obuća utječe na zdravlje?

Anatomska obuća utječe na opće zdravlje stopala i nogu jer je konstruirana da bi maksimalno rasteretila tegobe. Ovisno o problemu ili deformaciji stopala potrebno je prilagoditi obuću koja je namijenjena za isti. Kod anatomske obuće posebna pažnja je posvećena prvenstveno gazištu obuće kako bi poticalo prirodan položaj. Visina pete od 2,5 do 5 cm prihvatljiva je po preporuci ortopeda.

Koji su najčešći uzročnici bolova u stopalima?

Najčešći uzročnici bolova su nekvalitetne cipele koje ne odgovaraju vašim stopalima, kriva veličina ili širina obuće, žuljevi i natisci, otečenost, spuštena stopala, nošenje visokih peta i neprikladna obuća.

Najčešće deformacije stopala i prikladna obuća?

Spušteno stopalo je naziv za deformaciju koja predstavlja spuštene i ravne svodove stopala. Kod spuštenih stopala se opterećenje prenosi na nogu jer kod takvog stopala je izgubljena funkcija amortizacije. Javlja se umor u nogama, bol u stopalima, mišićima i leđima jer hod nije elastičan. Deformacija se razvija postepeno i potrebno je reagirati u doba adolescencije pravilnim izborom obuće i ulošcima. Zbog nepravilnog opterećenja u starijoj životnoj dobi javljaju se degenerativne promjene, problemi s cirkulacijom koji izazivaju proširene vene i mnoge druge tegobe. Nošenjem kvalitetnog anatomskog uloška ili anatomski oblikovanog gazišta u cipeli umanjujete razvoj deformacije te općenito umor i bol stopala.
Hallux valgus je bolna „kvrga“ na vanjskom dijelu palca koja nastaje kada se nožni palac počne zakretati prema drugom prstu. Uzrok razvoja Hallux valgusa ili čuklja je prvenstveno spušteno stopalo, preuska obuća koja izaziva pritisak i učestalost nošenja visokih peta koje dodatno razvijaju deformitet. Kod cipela sa visokim petama, težina se sa pete prenosi na prste, a uski prostor pritišće prste međusobno, približava ih i deformira. Takva obuća potiče razvoj deformacije, ona žulja i smeta “kvrgu” koja je nastala s vanjske strane palca i to je mjesto sklono bolovima i upali. Da bi to
spriječili osim jednostavnih separatora, udlaga i noćnih ortoza na tržištu postoji i obuća namijenjena upravo za hallux deformaciju. Obuća ima poseban umetak koji ne stvara pritisak na kost.
Petni trn – glavna karakteristika petnog trna je izrazita bol kod prvih jutarnjih koraka i kod dugog sjedenja. Radi se o mikrooštećenju plantarne facije odnosno ligamenta koji se nalazi na donjem dijelu stopala od pete do prstiju. Oštećenjem funkcije ligamenta koji održava svod stopala i amortiziranje pri hodanju dolazi prilikom nošenja istrošene i tvrde nekvalitetne obuće koja ne dopušta kretanje stopala.
Dijabetičko stopalo je komplikacija koja se javlja kod oboljelih od šećerne bolesti. Pojačana osjetljivost na promjene koje se javljaju na tijelu zbog oštećenja živaca (neuropatije) utječu i na stopala. Kod poremećaja lučenja znoja i masnoća koje kod hoda štetno djeluju na kožu uzrokuju pucanje kože i nastajanje rana. Liječenje i zacjeljivanje tih rana je otežano radi oštećenja krvnih žila i poremećaja imunološkog sustava, što dovodi i do stvaranja pogodnih uvjeta za razvoj bakterija i infekcija vezivnog tkiva, mišića i kostiju.
Da bi se izbjegle teške posljedice vrlo je važno na vrijeme krenuti s kvalitetnom njegom stopala i izabrati prikladnu obuću. Obuća za dijabetičare mora biti iznimno meka, široka i udobna po mogućnosti bez unutarnjih šavova. Dijabetičari radi poremećaja osjeta često ne osjete žuljanje i nabore unutar obuće što dodatno stvara rizik od razvijanja rana i infekcija. Na tržištu je dostupna specijalno dizajnirana obuća bez unutrašnjih šavova i od antibakterijskih tehnoloških materijala namijenjena posebno za dijabetičare (PodoWell).
Trudnice i bol u stopalima
Velike promjene s kojima se susreću žene u trudnoći znaju predstavljati pravi izazov. A kod promjena je najvažnije prihvatiti ih i izvući najbolje. Naglim povećanjem kilograma statika tijela se mijenja, pojavljuju se grčevi u mišićima, bol u kičmi i proširene vene, a zglobovi postaju nestabilni i stopala se spuštaju. Upravo su stopala vaš temelj i sav teret je na njima, a posebno u trudnoći i zato obuća za trudnice mora biti pomno odabrana kako bi vam najbolje služila. Možda do sada niste poklanjali posebnu pažnju izboru obuće, no u trudnoći će se i to promijeniti. Za trudnice je izuzetno važno da nose kvalitetnu obuću koja podupire svod stopala i rasterećuje ga. Takva obuća potiče i cirkulaciju i stoga je važno odabrati laganu, mekanu i iznimno udobnu obuću. Obuća mora biti prostrana kako bi spriječila oticanje stopala i nastanak žuljeva.

Kako prepoznati kvalitetnu anatomsku obuću?

Anatomski oblikovana obuća je izrađena od visokokvalitetnih materijala i u strogo kontroliranim uvjetima, te nose znak kvalitete i/ili certifikat. Ističemo prirodnu kožu i tehničke tkanine sa posebnim antibakterijskim svojstvima. U proizvodnji se također koriste ekološki materijali koji ne zagađuju okoliš i ne štete zdravlju, a komfor se bazira na ortopedskim pravilima. Proizvodnja specijalne i zdrave obuće locirana je u europskim zemljama uz stroge kontrole i sa dugom tradicijom

www.anatomskaobuca.com

https://www.facebook.com/nosimdobrecipele/